2011.01.14.
12:03

Írta: Pótzéhá Tanár Úr

Fejtágító: Hány államilag támogatott félévem van?

Az állam 12 félévet ad arra, hogy elvergődj a diplomáig az oktatás primér költségeinek megtérítése nélkül. Ha kimeríted ezt a keretet, költségtérítéses képzésben folytathatod tanulmányaidat. Az ördög a részletekben rejlik. Mai szemelvényünkben az alapvariánsokkal foglalkozunk.


A hatályos felsőoktatási törvény szerint: 

„Ha a felsőoktatási intézményben államilag támogatott képzésben tanulmányokat folytató hallgatóról a tanév végén a felsőoktatási intézmény megállapítja, hogy az utolsó két olyan félévben, amelyben hallgatói jogviszonya nem szünetelt nem szerezte meg legalább az ajánlott tantervben előírt kreditmennyiség ötven százalékát, tanulmányait a következő tanévben csak költségtérítéses képzésben folytathatja. E bekezdésben foglalt feltételek alapján az átsorolással érintett államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatók száma a tanévben a felsőoktatási intézmény államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatóinak tizenöt százalékáig terjed.”

Egy személy tizenkét féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat államilag támogatott képzésben (a továbbiakban: támogatási idő), beleértve a felsőfokú szakképzést is. (…)Az államilag támogatott képzésben való részvételt nem zárja ki a felsőoktatásban szerzett fokozat és szakképzettség megléte, azzal a megkötéssel, hogy azonos képzési ciklusban államilag támogatott képzésben kizárólag az 56. § (3) bekezdése szerinti feltételek fennállása esetén folytathatók tanulmányok. Ezt a rendelkezést alkalmazni kell a felsőfokú szakképzés tekintetében is.
Ha a hallgató kimerítette a (…) rendelkezésére álló támogatási időt, csak költségtérítéses képzési formában folytathat tanulmányokat a felsőoktatásban.
  Az adott képzéshez rendelkezésre álló támogatási idő legfeljebb két félévvel lehet hosszabb, mint az adott tanulmányok képzési ideje. Ha a hallgató a támogatási idő alatt nem tudja befejezni tanulmányait, azt költségtérítéses képzési formában folytathatja.”


 

Hogy könnyebb legyen befogadni a fenti jogi szöveget, egy kis életképet képzelünk el virtuális felvételizővel és az ő esetén keresztül mutatjuk be gyakorlatban a törvény szavait.

 Vegyünk egy végzős középiskolást, Bódogot - mert ma ilyen névnap van-, aki felvételt nyert a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki karának környezetmérnök képzésére –mert itt nyílt ki a felvételi tájékoztató. Államilag támogatott finanszírozási formában kezdheti meg tanulmányait ezen a 7 féléves képzésen. Ő lesz tesztalanyunk, akit kedvünkre rángathatunk újabb és újabb modellhelyzetekbe.

  Bódog finanszírozási státusza 1 tanév időtartamra szól. Ha nem tanul elég jól, a tanév végén átsorolják költségtérítéses képzésbe.

„Elég jól” tanulni nem egy absztrakt kategória, egész pontosan akkor teszik át fizetős formába, ha az adott tanév végén (nyáron, a vizsgaidőszak után) végzett vizsgálaton megállapítható, hogy az utolsó két aktív féléve alatt nem teljesítette az adott képzés mintatantervében előírt kreditmennyiség legalább 50%-át, magyarul: legalább félgőzzel nem tudott haladni. Ezt a jelenséget nevezzük átsorolásnak.

Egy átlagos mintatanterv 30 kreditet ír elő egy félévre, tehát 2 félév alatt egy átlagos hallgató 60 kreditet tud teljesíteni. Pontosan átlagos hallgatók a valóságban nincsenek, ezért nem baj, ha az egyik félévben 5 kreditet, a másodikban meg 35-öt teljesít a Bódog, csak összesen legyen neki 30, vagy annál több és megúszta az átsorolást.

Van olyan hely, ahol ki is rúgják, ha nem halad legalább félgőzzel. Szabatosabban megfogalmazva, ha aktív félévenként nem teljesít átlagosan 15 kreditet, hallgatói jogviszonyát a felsőoktatási intézmény egyoldalú elbocsátó határozattal megszünteti.

 Államilag támogatott félévek felhasználhatóságának alapesetei:

  • Bódog jó tanuló, szorgalmas és érdekli is, amit tanul, ezért 7 félév alatt végez. További 5 féléve marad tehát mesterképzésre.
  • Bódog kevésbé jó tanuló, ezért csak 10 félév alatt tudja elvégezni a környezetmérnök képzést. Sajnos, ebben az esetben számolnia kell azzal, hogy a 10. féléve már költségtérítéses lesz. Ez azért van, mert az állam 12 féléve egy keret, melyben egy kisebb halmaz az adott képzéshez rendelkezésre álló támogatási idő. Az adott  képzéshez rendelkezésre  álló  támogatási  idő  két  félévvel  hosszabb,  mint  az  adott tanulmányokhoz  tartozó  képzési  és  kimeneti  követelményekben  szereplő  képzési időtartam. Ha tehát a felvételi tájékoztatóban az állt, hogy a képzés 7 féléves, Bódognak 9 féléve van, hogy államilag támogatott formában tanuljon ezen a képzésen. Utána perkálnia kell. Ha 10 félév alatt végez, akkor ugyan az utolsó félévben már fizet, de a mesterképzésre megmarad 2 államilag támogatott féléve.
  • Bódog nagyon jó tanuló, rendkívül szorgalmas és motivált, ezért másik képzésre is jelentkezik a környezetmérnöki mellett. Hogy maradjunk Sopronnál, második szakként tervezőgrafikát tanul. Ha elsőként megkezdett képzésének 3. félévéig elkezdi a tervezőgrafikát, akkor mindkét képzésén lehet államilag támogatott, s amikor mindkét képzésen aktív, abban a félévben államilag támogatott félévei közül csak egy vonódik (holott valójában két félévet használ). Ez az állapot addig lehet így, míg ki nem meríti az adott képzéshez rendelkezésre álló keretet, az egyik képzésen nem szerez diplomát, vagy el nem fogy a 12 féléve.

 Jó hír, hogy a passzív félév nem számít bele az államilag támogatott félévek sorába.

Fontos tudni, mik a kivételt képező esetek, mikor növekedhet meg mégis a támogatott félévek száma:

  • Négy félévvel megnövelhető a fogyatékossággal élő hallgató támogatási ideje. Ezt kérni kell, nem adatik automatikusan.
  • Két félévvel megnő a támogatási idő akkor is, ha a hallgató egységes osztatlan képzésben vesz részt és a képzési idő meghaladja a 10 félévet (pl. orvosképzés).
  •  A doktori képzésben részt vevő hallgató támogatási ideje legfeljebb hat félévvel meghosszabbítható.

Bódogok, akik éhezik és szomjazzák a tudást, mert nekik készül a Pótzéhá blog.

 

- pótzéhá tanár úr -

 


 

21 komment

Címkék: idő 12 hallgató államilag támogatott félév egyéni költségtérítéses rendelt támogatási átsorolás kreditmennyiség képzéshez

A bejegyzés trackback címe:

https://potzeha.blog.hu/api/trackback/id/tr362583077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanche_ 2011.03.07. 20:24:01

És ha Bódog tanul 3 félévet egy egyetemen, de otthagyja és elmegy másik egyetemre, ott hány féléve marad, ha mondjuk 7 féléves a képzés? Levonódik a 7+2-ből a 3 vagy az nem (csak a 12-ből)?

Pótzéhá Tanár Úr · http://potzeha.blog.hu/ 2011.03.07. 20:32:31

@kubana: Az elhasznált 3 félév levonódik a 12 államilag támogatott félévből. A fennmaradó 9 használható arra, hogy Bódog egy másik képzésen próbálkozzon.
Ha 7 féléves képzésre nyer felvételt másodjára, akkor 7+2, azaz 9 féléve van, hogy eljusson a diplomáig. Ha 8 féléves képzésre jelentkezik, akkor is csak 9 féléve van, hiába 8+2 félév az ehhez a képzéshez rendelt támogatási idő, sajnos neki már nincsen ennyi.

Varkapitany 2011.08.30. 12:08:35

Tegyük azt, Bódog befejezte a 6 féléves alapképzést 6 félév alatt és elkezdett egy 4 féléves mestert, de úgy gondolja ez jól megy neki és párhuzamosan megkezd egy második mesterképzést, akkor mindkét szakon folytathatja azt államilag finanszírozott formában? Mivel a két szak együtt 8 félévet tesz ki, de neki már csak 6 maradt az államilag támogatott félévekből, így az utolsó kettőt már költségtéritéses formában tudja csak teljesíteni?

Pótzéhá Tanár Úr · http://potzeha.blog.hu/ 2011.08.30. 18:40:22

@Varkapitany: Ha bódog az elsőként megkezdett mesterképzésének legkésőbb 3. félévéig elkezdi a második mesterképzést is, államilag támogatott formában azt is természetesen, akkor az összes államilag támogatott (12) félévéből, -amennyiben mindkét képzésen egyszerre aktív-, csak egy félév vonódik le. Tehát Bódog mindkét meserképzést befejezheti államilag támogatott formában, ha aktív-passzív féléveivel úgy sakkozik, hogy a két képzést egyszerre fejezze be.

E. Anikó 2011.09.03. 16:37:16

Bódog (aki én lennék ebben a történetben) 2002-ben végzett agrármérnökként, 10 félév volt a képzés, államilag finanszírozott, aztán 4 félév fizetős szakmérnök képzést végzett. Most szeretne egy környezettan tanári diplomát. Mennyi lenne az államilag támogatott félév amit igénybe vehetne, illetve hogyan lehetséges, hogy féléveket rövidítsen ha nagyon szorgalmas? Illetve egyéb támogatást kaphat- e, például gyermeke van stb? Előre is köszönve válaszát:
Anikó

Pótzéhá Tanár Úr · http://potzeha.blog.hu/ 2011.09.04. 06:08:35

A felsőoktatási törvény szerint azonos képzési ciklusban csak egy diploma szerezhető államilag támogatott formában. Az azonban, hogy egy főiskola és egy Bsc/BA képzés azonos képzési ciklusnak minősül-e, mondják meg a oktatási államtitkárság jogászai, mert szerénységem nem tudja: tapasztalataim szerint ugyanis, ha a jogászok azt akarják, hogy azonos legyen, akkor úgy értik, ha azt akarják, hogy különbözzön, akkor pedig úgy a törvény szövegét.
No tehát, ha nem azonos ama két képzési ciklus, akkor ez a Bódog még 2 féléven keresztül tanulhat államilag támogatott formában környezettan tanár szakon.
Rövidíteni úgy lehet, ha korábbi képzése tárgyai és a környezettan tanári képzés tárgyai között van hasonló, ezeket lehet tantárgy-befogadási eljárás keretében helyettesíteni egymással. A helyettesítés rendszerint akkor lehetséges, ha a korábban tanult tárgy és az új képzés mintatantervében szereplő tárgy tananyaga legalább 75%-ban megegyezik.
Rövidíthet úgy is, ha több kreditet vesz fel az előírtnál, de ha munka és család mellett szándékszik tanulni, bizonyára nem nappali képzést választ, ahol ez lehetséges, hanem esti vagy levelező formát, ilyenkor pedig gyakran kötött az órarend, nem lehet eltérni tőle.
A követelményekből biztosan nem engednek azért, mert valakinek gyermeke van, de az esetleges költségtérítési díjból engedhetnek, iskolája válogatja. Általános szabály, vagy törvény nincs erre, tehát minden felsőoktatási intézmény saját hatáskörben dönthet a kedvezményekről.
+1 tipp:
ELékpzelhető az alábbi lehetőség: Az elhasznált félévek számát a Felsőoktatási Információs Rendszer (FIR) tartja számon. Ez a rendszer 2002-ben még nem létezett, így elképzelhető, hogy ha Ön felvételt nyer az áhított szakra, senki sem fog szólni 2 félév után, hogy átkerül költségtérítéses formára, mert a FIR, amelynek adatot kellene szolgáltatnia erről, nem rendelkezik adattal Önről. Persze lehet, hogy olyan okos, hogy ezt is tudja, de ne lepődjön meg, ha mégsem.

Izés 2011.09.15. 20:33:52

Ha 9 félév alatt végzi el a 7-féléves képzést, akkor mért fizet a 9. félévben?

Pótzéhá Tanár Úr · http://potzeha.blog.hu/ 2011.09.16. 19:41:45

@Izés: Köszönöm a figyelmeztetést, a hibát javítottam!

kacsacsoru 2011.09.26. 10:17:57

Tisztelt Tanár Úr!

Azt meg tudja-e nekem mondani, hogy ez a rész: "Az adott képzéshez rendelkezésre álló támogatási idő legfeljebb két félévvel lehet hosszabb, mint az adott tanulmányok képzési ideje." (Bódog esetében ez ugye 7+2 félév) mikor került be a felsőoktatási törvénybe (netalántán mindig is ott volt)?

Én 2007-ben kezdtem az egyetemet (6 féléves alapképzés) és én akkor csak annyit tudtam, hogy van 12 félévem, most viszont fizetnem kell (ez a 9. félévem).

Válaszát köszönöm.

Döglöttmedve 2011.10.25. 17:32:21

Tisztelt Tanár Úr!

Mi történik akkor ha a példában szereplő Bódog 2 félévet passzivál?

Málni01 2011.11.07. 10:53:02

Tisztelt Pótzéhá Tanár Úr!
Málni vagyok, a Pannon Egyetem Műszaki menedzser hallgatója. A felsőoktatási törvényt böngészve próbáltam kideríteni, hogy hogyan vonatkoznak rám az államilag támogatott félévek - több kevesebb sikerrel.
Nos, a helyzet a következő: Az érettségi után nem vettek fel egyből alapképzésre, ezért elvégeztem egy négy féléves államilag támogatott felsőfokú szakképzést. Ez után sikerült felvételt nyernem az alapképzésre - szintén államira -, amely hét féléves. Most járok a hetedik félévnél, de sajnos nem tudom befejezni eben a félévben. A kérdésem az lenne, hogy ez esetben az alapképzésben így hány félévet támogat még az állam?

I.C.ram 2012.01.08. 07:03:55

Engem az érdekelne, hogy hogyan ellenőrzik az egyetemek, hogy valóban annyi félévet használt el a diák, mint amennyit bevallott? Hallottam nem egy helyről, hogy valaki 15-16 félévet volt állami képzésben, és szó nélkül lediplomázott. Egyáltalán van valami adatbázis, ami ezt ellenőrzi? Nem lennék meglepve, ha itthon semmi ilyesmi nem lenne.

frucsi 2012.01.24. 18:32:10

Tisztelt PÓTZÉHÁÁ!

Kérdésem a következő lenne:
NYME EMK környezetmérnök bsc-t végeztem a 7 félév helyett 9 félév alatt. Így fizetős lesz az msc a 3. félév után, tehát ha időben végzek a 4ik félévet fizetnem kell? Ez igazságos úgy is, hogy itt az alapképzés 7 félév és ugyan annyit áll az állam mint a 6 féléveseknek?
Köszönettel:
Fridrich Gergely

nettinetti83 2012.01.30. 12:21:51

Tisztelt Tanár Úr!

Elvégeztem egy Bsc képzést nappali tagozaton (7 félév), és most szeretnék még egy Bsc-t elvégezni levelezőn, megtehetem ezt államilag támogatott keretek között?
Válaszát előre is köszönöm!
Netti

matek4ever 2012.02.12. 12:20:31

Tisztelt Tanár Úr!

Költségtérítéses formában kezdtem meg tanulmányaimat, mert pótfelvételi során választottam iskolát (BSC), 4 félévet fizettem, majd átvettek államilag támogatottra, jelenleg a 10. félévem van, most fogok végezni, és kaptam egy csekket a félévi tandíjról.
Jogos a követelésük?

Köszönettel: Matek4ever

Strigi 2012.06.19. 22:49:33

Üdv.! Tudom, hogy ez egy régi írás, valószínűleg változott is azóta, de remélem tudtok segíteni. Mi a helyzet az olyan osztatlan képzéssel, amely alapvetően 12 félév? Ekkor nincsen lehetősége Bódognak semmilyen fő tantárggyal csúszni, csak ha a plusz évet kifizeti?

hnaveronika 2012.06.25. 14:56:02

Tisztelt Pótzéhá Tanár Úr!

2009-ben végeztem alapszakon (7 félév), azután két év szünet után 2011 őszén kezdtem az MA-t, ami pedig 5 félév lesz, tehát eszerint éppen ki tudom használni az államilag támogatott féléveket.
A minap az egyetemen, ahova járok, azt mondta az egyik tanár, hogy az állami támogatás nem csupán félévek függvénye, hanem krediteké is (azt is mondta, hány kreditre szól, de azt közben elfelejtettem). Eszerint tehát hiába tudnék egyszerre több szakot elvégezni, ha közben túl sok lesz a kreditem. Fontos kérdés számomra, mert most vennék föl még egy szakot, amivel viszont hamar átlépném a tanár által említett határt. Egyébként ő hozzátette, hogy a mi iskolánk ezzel nem foglalkozik és megkerüli a jogszabályt, de azért én szeretném látni, hol van ilyen előírás...
Köszönettel:
K. Sz. Veronika

szetes 2012.06.27. 07:56:04

Fentebb ezt olvasom:
„Egy személy tizenkét féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat államilag támogatott képzésben" Ez hogyan értelmezhető az orvosi egyetemre, amely alapból 12 félév. Ez vonatkozik az "összes" képzési időtartamra, akkor is ha pl. egy 4 (azaz nyolc féléves) képzésre já valaki? Akkor még van 4 féléve?

Vancsisin Nóra 2012.12.04. 18:52:17

Üdvözlet!
Ha tegyük fel, három félévet járok az ELTE történelem szakára (tehát a 12 félévből már csak 9 félévem van), és meggondolom magam és inkább az állatorvosira szeretnék inkább járni, és felvételt is nyerek, ami ugye osztatlan képzés, tehát plusz két félévet kapok, így akkor van rá 11 félévem hogy elvégezzem, és nem kell fizetnem. Ez így lehetséges?
Remélem sikerült érthetően leírnom :D
Nagyon köszönöm a válasz!

Visor88 2014.01.23. 20:07:25

@matek4ever: Egyáltalán nem jogos a követelésük! Függetlenül attól, hogy mennyit voltál költségtérítésesen a 9 államilag támogatott félév jár neked! Sajnos az szokott lenni, hogy ha egy túlfutó hallgató a 9. féléve vége fele jár (vizsgaidőszak) szisztematikusan átsorolják költségtérítésesbe, függetlenűl attól, hogy mennyi államilag támogatott féléve van hátra a hallgatónak. Ha van valami gyanús jel, hogy költségtérítéses képzésben folytatod a következő félévet, szólni kell az iskola tanulmányi hivatalának, mielőtt lezárják a félévet.

Nem tudom, hogy sikerült e azóta lediplomáznod de mindenképp jelezd az iskolának, hogy teljesen jogtalanul szedték be tőled a tandíjat, mert rendelkezésedre állt bőséggel államilag támogatott félév, és így jó eséllyel visszakövetelheted tőlük a tandíjat! Ha netán nem vezet eredményre a dolog akkor tegyél panaszt az Oktatási Jogok Biztosánál amit a következő linken tehetsz meg: www.oktbiztos.hu
Ennek az a hátránya, hogy csak 1 évre visszamenőleg vizsgálják a jogsértéseket. Ha ez se vezet sehogy se eredményre akkor bátorítalak, hogy vidd bíróságra az ügyet és simán követelhetsz kártérítést az iskolától mivel bizonyítottan az iskola jogsértése miatt károd keletkezett belőle!
Remélem ezzel segítettem neked (és másoknak) illetve, hogy sikerült e azóta megoldani az ügyet?!
süti beállítások módosítása