2011.01.19.
16:37

Írta: Pótzéhá Tanár Úr

Albérlet - Egyetemistáknak kiadó

Jajj, szomorú annak, aki lemarad a kollégiumról, pedig be akart kerülni! Nem tudott elég szerencsétlen lenni ahhoz, hogy a szerencsések között legyen. Latolgatja, miben kellett volna nyomorultabbnak lennie, hogy bejusson, de hiába. Erre a félévre elment a hajó, mely a kollégistákat a szobájukba viszi. Velük, boldogokkal, egy másik posztban foglalkozunk. Most az albérlőké a terep.

 
Itt állnak tehát a nagyvárosban, egyedül, kiszolgáltatottan, diákok ezrei, kezükben az elutasító határozattal. Kezdhetnek albérletet keresni. Legtöbbjüknek nincs akármennyi pénze lakhatási célokra, nem a buli végett pályáztak a koleszra, hanem mert az olcsóbb. A szülők osztanak, szoroznak, mennyi pénzt tudnak kiszorítani albérletre. Három év vajaskenyér. Kemény.

 

Milyen a jó lakás? Közel az egyetem, jó a közlekedés, alacsony a lakbér, kicsi a rezsi és jó fej a tulaj. Ezek a lakások a 0. másodpercben gazdára találnak. Ezért siessetek, nyomuljatok fel a netre és nézzétek meg, a ti sulitokban van-e albérletközvetítő szolgáltatás! Ez ingyenes, kiszűri az ingatlanos hiénákat és főleg az adott intézmény közelében lévő albikat gyűjti be. Ezen kívül lehet böngészni a neten: www.alberlet.hu, www.ingatlan.com, stb. egy a fontos ingatlanközvetítőnek lakáscímekért pénzt ne adjatok, mert nem lesztek sikeres emberek.

 

Mit kell nézni? A fűtés lehetőleg ne távhő legyen. Ennél csak eggyel jobb a házközponti fűtés, de még ez is elég húzós, legjobb az egyéni fűtésrendszer. Saját fogyasztást mérő órák, annyit fizet a lakó, amennyit elhasznált. Gázos szomszédok okozhatnak kellemetlen perceket, valamint gázos környék is, de meglehet, ezek felismeréséig hónapok telnek el. Fontos, hogy éjjel is meg lehessen közelíteni a lakást, ha bulizni voltatok. Praktikus, ne kelljen más küszöbére hányni.

A tulaj lehetőleg ne szóljon bele mindenbe és ne jelenjen meg rajtaütésszerűen minden harmadnap reggel hétkor. Némi emberismerettel a parázós főbérlők az első randevún felismerhetők. Nyilván minden olvasónk rendes gyerek, nem akarja tönkretenni más tulajdonát. A rendeseket meg nem is kell zaklatni, ugye?

 

Bútorozott lakás, gépesített konyha, internet – olyan elvárások, melyeket minden egyetemista akar. Rendesen fizessen, ne maradjon el a számlákkal és ne csináljon disznóólat a lakásból –ezek a lakás kiadójának elvárásai.

A kereslet évente két alkalommal tetőzik, január utolsó hetétől február második hetéig és augusztus utolsó hetétől szeptember második hetéig. Ebben a néhány hétben, a félévek indulásakor zajlik a költözések zöme. Aki később keres lakást, kevesebbért is megkaphatja, a piac rászorítja a főbérlőt, hogy engedjen az árból, ha lakót akar a félévben.

Rengeteg furcsa pár talál egymásra ilyenkor. Zsóka néni megélhetési főbérlő, számára nagyon fontos, hogy lakjon a kisszobában valaki. Valaki, akivel ki lehet fizettetni a kibírhatatlanul magas távhőszámlát és aki lélegzik a lakásban. Zsóka néni ugyanis nagyon fél, hogy kirabolják. Meg is mondta a kisasszonynak, mikor feladta a hirdetést, hogy ne olyat küldjenek, mint a tavalyi lakó, aki képes volt és havonta akár többször is nem aludt otthon, napközben meg elcsavargott és időnként éjjel jött haza. Ilyen rendetlen többet nem kell. Egy jóra való, derék fiú kellene, olyan nagyobb darab forma, ha lehet. Még süteményt is sütne neki.

Van aki a mosókonyháját adja ki fürdőszoba-használattal. Internet és ablak van jeligével. Más hosszú távra keres lakót irreálisan magas lakbérért, viszont tud adni számlát. Hát nem király?

Az első albérletkereső félévben még nem elég dörzsölt ingatlanos a hallgató, könnyen beugrik egy Zsóka néninek, vagy kivesz egy penészes lyukat, aminek kisebb ablaka van, mint a Váci Fegyház és Börtön celláinak, mert ez a legolcsóbb, de a következő félévben már tudja, kik azok a spanok, akikkel jól kijön és akiknek tuti kecójuk van közel az egyetemhez.

 

Azután tovább csiszolódnak az ideális lakótársakról és lakókörnyezetről alkotott elképzelései. Nem költözik össze például csak fiúkból álló homogén társasággal, az őskáosz miatt. Nem költözik be töküres lakásba azzal, hogy „majd szerzünk cuccokat az ingyenelvihető.hu-ról”, mert a félév végén még mindig a padlón alszik hálózsákban és abban a kádban zuhanyzik, amiben a mosatlan edények is áznak. Ráébred, hogy egy félszobában három ember már nagyon zavarja egymást. Elkerüli az olyan lányokat, akik elnyomják a csikket a borsófőzelékben, vagy vég nélkül partiznak. Ezekre a tapasztalatokra azonban csak hosszú félévek során lehet szert tenni és mindenkinek a saját kárán kell megtanulnia, mi az, amit már rugalmas és fiatal lénye ellenére sem tud tolerálni.

 

-ptu-

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szolgáltatás kiadó albi hallgató albérlet egyetemista határozat lakó vajaskenyér főbérlő albérlő kollégiumi elutasító ingatlan.com egyetemistáknak alberlet.hu albérletközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://potzeha.blog.hu/api/trackback/id/tr602598108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása