2011.01.09.
17:18

Írta: Pótzéhá Tanár Úr

Államilag támogatott képzés - ingyen van?

Államilag támogatott az a képzés, melynek költségeit az állami költségvetés viseli. A felsőoktatási törvény alapján ez az egyszerű definició adható meg. Valójában az oktatás térítésmentességéről van szó, a felsőoktatási intézmény számos jogcímen szedhet be pénzt hallgatójától különeljárási díjak és szolgáltatási díjak formájában.


Ezen bejegyzés célja nem az egyes intézmények által szedett díjösszegek pontos megadása, inkább annak megvilágítása, hogy milyen járulékos költségekre számíthat az, akit államilag támogatott képzésre vettek fel. Nem beszélve a szülőkről, akiknek ezeket a kiadásokat várhatóan finanszírozniuk kell. Az alábbi felsorolás nem teljes, csak a legismertebb típusokat emeltük ki.

Miért kell tehát fizetni?

1) Azt ugye senki sem képzelte, hogy ingyen lakik majd a kollégiumban? Mert nem is. Aki felújított kollégiumban lakik, az kicsit többet, aki lepukkantabban, az kicsit kevesebbet fizet, de fizet. Még mindig olcsóbb, mint az albérlet.

2) Ha nem fizetjük be időben a kolidíjat, akkor fizethetünk a késedelmes befizetés miatt különeljárási díjat.

3) Ha a hallgató megadott határidő után ad le házi feladatot, tervet, projektet, otthoni feladatot, akkor a késedelmes leadásért is fizet.

4) Nem sikerült a zéhá elsőre, bárkivel előfordul. Egyszer próbálkozhat a pótlással ingyen az egyetemista, az utolsó lehetőséget már pénzért adják.

5) Vizsgáról való igazolatlan távolmaradás: szintén pár ezer forint

6) Felvett, de nem teljesített tárgyak után kreditenként kell fizetni. Egy szabadon választható tárgy még nem nagy ügy, de egy elcseszett félév már tízezrekbe kerül.

7) Leckekönyv késedelmes leadása (már amelyik intézményben még használnak ilyet, sok helyen elektronikus leckekönyv van évek óta) és a jegybeíratás elmulasztása is a pénztárcánkat karcsúsíthatja.

8) Bizonyos határidőn túl benyújtott kérvényeknél egy-két ezer forintunk bánja.

9) Szolgáltatási díjat fizethetünk a pótbeiratkozásért, ha a hallgatónak felróható okból nem volt sikeres a rendes beiratkozás. Hogyan lehet sikertelen egy beiratkozás? Ha az érdekelt felek közül valamelyik nem jelenik meg. Ez főleg a leendő hallgatókkal fordul elő, az intézmények inkább eljönnek. Hehe. És hogyan lehetséges, hogy nem a hallgató miatt hiúsul meg a beiratkozás? Úgy, ha a felvételiző pótjelentkezéssel vagy fellebbezéssel jutott be a képzésre és túl későn, vagy egyáltalán nem kapott értesítést az eseményről.

10) Mivel meg kell fizetni az „élőmunkát”, szolgáltatási díjat szedhetnek a szokásostól eltérő adattartalmú hallgatói jogviszony-igazolásokért.

11) Az ideiglenes diákigazolvány kiállításáért szintén, bár ez csak pár száz forint. Aki azonban péntek délután eszmél, hogy nincs meg a diákigazolványa, az kockáztatja, hogy megbünteti a kaller hazafelé. A hivatali nyitva tartás ugyanis kellemetlenül rugalmatlan, de ha véletlenül mégsem, akkor vagy nem tudunk fotót szerezni zárásig, vagy nincs pénz a Neptunos/ETR-es gyűjtőszámlánkon.

12) Másolat a leckekönyvről: minimum egy ezres, de felsőbbéveseknél, hátsó bejegyzésekkel együtt sokkal több is lehet.

13) Leckekönyv-fordítás. Mindegy mennyibe kerül, még mindig olcsóbb, mintha hivatalos fordítóirodánál csináltatnánk meg. Optimális esetben gyorsabb is. Külföldi ösztöndíjpályázatok nélkülözhetetlen kelléke.

14) Ismétlő javítóvizsga. Értitek? Ez a javítóvizsgának már az ismétlése, tehát a harmadik lehetőség. Van olyan intézmény, ahol félévenként csak egy tárgyból tehetünk ilyet. Az összes többi esetben az első buktát csak egy újabb nekifutási kísérlet követheti. De az legalább ingyen van.

15) Vizsgáról való igazolatlan távolmaradás. Ez akkor fordul elő, ha elfelejtünk lejelentkezni a vizsgáról időben, aztán meg jól nem tudunk, vagy nem is akarunk elmenni. Persze az utóbbi jellemző, ha nem sikerült megfelelően felkészülni. MÁV, Volán, BKV sztrájkok, lábtörések, vakbélműtétek és egyéb vis majorok után persze megkönyörülnek és nem kell kiperkálni a büntetést. Többnyire azonban ezekről igazolást kell felmutatni.

Még felsorolni is sok volt, hát még befizetni. Ezért ne feledjétek, pajtások: apukátoknak sem a hangyák hordták össze azt a zsét, amit ti befizettek a fenti jogcímeken.

Következő bejegyzésünkben az államilag támogatott félévek számáról és ezek felhasználási lehetőségeiről fogunk beszámolni.

- ismétlő javítóvizsga -

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: ingyen felsőoktatás egyetem díj képzés államilag támogatott befizetés félév másolat beiratkozás gyűjtőszámla ismétlő különeljárási javítóvizsga leckekönyv

A bejegyzés trackback címe:

https://potzeha.blog.hu/api/trackback/id/tr532572074

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A rest kétszer fizet 2011.01.10. 11:13:06

Kedvesen, épp karácsony előtt két nappal jelentette be a kormány, hogy a tanulmányaikat elhúzó főiskolások/egyetemisták magasabb tandíjat fognak fizetni. A szóban forgó összeg nem kis pénz, évi 3000 euró, az ország pedig Hollandia.Nem, ilyesmi nálunk n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása