2011.04.07.
16:15

Írta: Pótzéhá Tanár Úr

Itt a Bursa, hol a Bursa?

Az Edupress finoman úgy fogalmaz, nem akadálymentes a Bursa Hungarica ösztöndíjak folyósítása. Valójában sosem teljesen akadálymentes, mert minden évben vannak kisebb-nagyobb zökkenők az ügymenetben. Ez a mostani talán azért harsányabb a korábbiaknál, mert arra mutat rá, mekkora bajban vannak a megyei és települési önkormányzatok, ha már a nem túl jelentős összegű Bursa Hungarica támogatásokat sem tudják kifizetni.

 

Ebben a félévben 500 települési és 4 megyei önkormányzat késlekedik a kifizetéssel. A megyei önkormányzatok közül a Pest megyeiről hallhattunk az utóbbi időben sokat, a közétkeztetés akadozása, kifizetetlen közüzemi számlák kapcsán. Bursa ügyben Pest mellett azonban Baranya, Heves és Komárom-Esztergom megye is érintett.

 

De mi is a gond?

A Bursa rendszerét egyébként sem egyszerű megérteni, nem árt hát egy kis háttérismeret a probléma áttekintéséhez. Először is a támogatás jogi hátterét a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) kormányrendelet szabályozza 18. paragrafusában. Hogy ne kelljen ennek böngészésével bíbelődnie a kedves olvasónak, itt vázoljuk a lényeget.

 

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj célja a szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatási tanulmányainak támogatása. Támogatási rendszere többszintű, a pénz egyik részét a települési és megyei önkormányzat, a másikat a felsőoktatási intézmény adja a hallgatónak. Az első két résztvevő 1000 és 13000 forint közötti összeggel, az iskola pedig további 1-5000 forinttal támogatja a pályázaton nyertes hallgatót. Ha felsőoktatási intézmény hallgatójaként pályázott, akkor 2 féléven, azaz 10 hónapon keresztül, ha még végzős középiskolásként, hallgatói jogviszonya létrejötte előtt pályázott, akkor 6 félévig, azaz 3x10 hónapon keresztül.

 

Bursa: a görög byrsa szóból származó középkori latin szó tulajdonképeni jelentménye irha, bőr átvitt értelemben pénzes zacskó, tarsoly. Utóbb e szóból származott a börze. A kat. egyházban bursának neveztetik a szelence, melyben az Ur teste őriztetik. A középkorban az egyetemekkel kapcsolatban keletkezett házak, melyekben az ifjuság lakást és ellátást nyert, szintén bursának neveztettek. Innét származott a német Bursch szó, melyet a XVII. században a vándorló kézműves legények magukévá tettek. Bursarius, valamely közös jószág felügyelője, pénztáros. –forrás: Pallas Nagylexikon

 

Mivel a támogatók nem személyesen tömik a pénzt a diák zsebébe, kell egy szervezet, esetünkben a KIM alá tartozó Wekerle Sándor Alapkezelő, amely koordinálja a névsort és a pénzt az önkormányzatok, a felsőoktatási intézmények és a hallgatók pénztárcája között.

Az Alapkezelő minden félévben elküldi a pályázaton nyertes hallgatók névsorát erre a célra rendszeresített pályázati felületén az illetékes főiskoláknak, egyetemeknek, akik ellenőrzik a listán szereplő hallgatók jogosultságát. Az lehet jogosult, aki valóban az adott intézmény hallgatója, aktív félévét tölti nappali tagozaton és első alap, vagy mesterképzésen tanul, egységes osztatlan képzésen, vagy felsőfokú szakképzésben vesz részt.

 A jogosultságok ellenőrzése után az intézmény a legközelebbi kifizetési alkalommal megkezdi az ösztöndíj intézményi részének kifizetését. Az intézményi részt akkor is ki kell fizetni, ha az önkormányzati ösztöndíjrész fedezete még nem áll rendelkezésre az iskola számláján.

 

A Bursa folyósításának évi 10 hónapja naptári évre értendő, nem tanévre, tehát egy tavaszi félévben (február, március, április, május és június hónapban) és az azt követő őszi félévben (szeptember, október, november, december és január hónapban) jár, míg a jogosultsági kritériumok fennállnak.

 

Az önkormányzati ösztöndíjrész az intézményi résztől függetlenül érkezik, ezt akkor lehet kifizetni, ha az önkormányzat továbbította a fedezetet az Alapkezelőhöz, aki eljuttatta azt a felsőoktatási intézményhez.

 

Nos, itt van most a probléma.

 

Számos önkormányzat nem küldi a pénzt, mert nincs miből, a hallgató pedig, aki épp azért nyert a pályázaton, mert szociálisan rászorult, nem számíthat a havi apanázsra. Ha valóban rászorul erre az összegre, akkor egy hónapnyi késedelem is végtelennek tűnik. Ha a szülei, vagy egyéb forrásai kisegítik a havi büdzsét, akkor persze remek dolog egy nagyobb összeg egyben a félév végén, de az kevésbé segíti a napi megélhetést, a terhek könnyítését, holott az ösztöndíj célja ez volna.

Mint tudjuk azonban, minél több szervnek kell együttműködnie és minél nagyobb tömegről van szó a bürokrácia kerekei annál nehézkesebben forognak, annál nehezebb az egyéni ügyek kezelése. Ha pedig tömegesen üt be a krach, mint most, az egész gépezet megbénulhat.

Persze eddig valahogy még mindig kifizették a hallgatóknak az összes elmaradt, elcsúszott, eltévedt Bursát a félév végére, bízzunk benne, hogy ez idén is így lesz.

 

Szólj hozzá!

Címkék: sándor csőd wekerle rész önkormányzati hungarica alapkezelő bursa intézményi

A bejegyzés trackback címe:

https://potzeha.blog.hu/api/trackback/id/tr512807488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása