2011.03.24.
15:16

Írta: Pótzéhá Tanár Úr

Tankönyvek, jegyzetek

Szemesnek áll a világ, mondták régen, most meg azt mondják, az információ hatalom. Teljesen mindegy, lényeg, hogy a felsőoktatásban is az viszi valamire, aki ott van, ahol a hasznos infókat osztják. Figyel, fülel, áramoltat. Félévenként ezreket, tízezreket spórolhat meg.

 

A tankönyvek és jegyzetek listáját minden tanár a félév első óráján közli a hallgatókkal.

Ezt az órát vétek kihagyni, mivel ez  a félév adminisztratív információk szempontjából legfontosabb órája.

Egyes tanárok könyvből tanítanak és könyvet kérnek vissza, mások saját jegyzetükből vizsgáztatnak, megint mások az előadások, gyakorlatok és szemináriumok anyagát kérik számon. A jófej tanár a hálóra is feltölti a tanulnivalót, aki pedig pénzt akar keresni szellemi termékével, vigyáz, hogy nehogy felkerüljön valahogy.

Tankönyvet és bekötött jegyzetet az egyetemi jegyzetboltokban újonnan, az intézmény vonzáskörzetében található, erre szakosodott antikváriumokban használtan szerezhetünk. Órai jegyzetet, - ha magunk nem mutatunk különösebb tehetséget ezen a téren, illetve megengedhetetlenül sokat lógunk, - kérhetünk jól jegyzetelő társunktól, vagy ha nem vagyunk vele elég jóban, akkor fizethetünk érte. Itt mutatnék rá arra, hogy az órai részvétel ingyenes, így mi magunk is jegyzetelhetünk magunknak, aminél jobban tanulható anyag nem létezik. Persze, ahol mágneskártyával, ujjlenyomat-, vagy retinaolvasóval ellenőrzik a jelenlétet, onnan nem sokan fognak lógni, így a másik jegyzetére sem lesz szükség. Ismét egy alkalom a spórolásra. De erről talán máskor.

Gazdasági megfontolásokból a tankönyv, vagy jegyzetvásárlás előtt érdemes körülnézni a neten. Jó eséllyel találunk használtan olyat, ami nekünk kell. Kari fórumok, intézményi jegyzetbörze oldalak állnak rendelkezésünkre. Figyeljünk és füleljünk, mert biztos, hogy valaki már az első óra előtt tudja a legjobb lelőhelyet. Ha mi tudunk olyan információt, amely mások számára is hasznos lehet, osszuk meg az arra érdemes személyekkel. Az ilyen apró jócselekedetek nem merülnek feledésbe, előbb utóbb viszonozzák őket.

Gyakran előfordul, hogy egy szak oktatói és hallgatói számára az egyetemi szerveren belső tárhelyet biztosít a tananyag tárolására. Innen bárki letöltheti, amire szüksége van. Egyes helyeken ezek a szerverek nyitottak, másutt jelszóval védettek, vagy csak az intézmény első hálózatáról elérhetőek. Meglehet, hogy valaki már vette a fáradságot és beszkennelte a könyvet, vagy jegyzetet, ami nekünk kell, megtakarítva nekünk több májkrémes kenyérre valót.

Terjedőben van a szakos információk, óra- és tanárismertetők, tananyagok wikipédia szerű megjelenítése. Az örvendetes kezdeményezés minél szélesebb körű megjelenése hallgatók és felvételizők tízezreinek jelenthet könnyebbséget előrehaladásukban. Ezek a nem hivatalos - ebből kifolyólag szubjektív - oldalak nagyon sok, a tananyaghoz szervesen nem kapcsolódó információt is tartalmazhatnak a tanárokról, a tanóra hasznáról, vagy a puskázási lehetőségekről.

Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

1.      Pannon Egyetem GTK wiki

2.      ELTE TTK, BTK progmat, filozófia wiki

3.      BME VBK vegyész, infós, villanyos, gépész wiki

 

Szólj hozzá!

Címkék: wikipédia jegyzet tankönyv ftp szerver szmötyipédia

A bejegyzés trackback címe:

https://potzeha.blog.hu/api/trackback/id/tr252768152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása