2011.01.28.
13:50

Írta: Pótzéhá Tanár Úr

Fejtágító: Többletpontok 2.

Mint bizonyára tudjátok, jelenleg 480 pontos a felvételi rendszer. Ebből 400 pont származhat a tanulmányi eredményekből. A maradék 80 pont a többletpontokból adódhat össze. A következő néhány leckénkben ezekkel foglalkozunk.

 

Nyelvtudásért járó többletpontok

 

Alapinformációk

A felsőoktatási felvételi eljárásban a nyelvtudásért legfeljebb 40 többletpont jár a következő módon:

  • B2 komplex (korábban középfokú C típusú) államilag elismert nyelvvizsgáért 28 többletpont,
  • C1 komplex (felsőfokú C típusú) államilag elismert nyelvvizsgáért 40 többletpont

 

Sajátos nevelési igény esetén nyelvtudásért járó többletpontok:

Kivételes esetben - ha a jelentkező sajátos nevelési igénye (diszlexia, diszgráfia, beszéd vagy mozgásszervi fogyatékosság, stb.) miatt igazoltan nem tudja a komplex (korábban C típusú) nyelvvizsgát letenni:

  • B2 szóbeli (korábban középfokú A típusú) vagy írásbeli típusú (korábban középfokú B típusú) államilag elismert nyelvvizsgáért 28 többletpont,
  • C1 szóbeli (korábban felsőfokú A típusú) vagy írásbeli (korábban középfokú B típusú) államilag elismert nyelvvizsgáért 40 többletpont jár.

Sajátos nevelési igényű akkor vagy, ha a felvételi eljárás során fogyatékosságodat megfelelően igazoltad, tehát jogosult vagy a fogyatékkal élőknek járó többletpontra is. Ha egy adott nyelvből egyszerre lennél jogosult emelt szintű érettségi többletpontra és nyelvvizsga alapján járó többletpontra, akkor a többletpontokat csak egyszer, a számodra kedvezőbb pontszámot biztosító jogcímen kapod meg.

Speciális esetek

Akkor is csak maximum 40 pont jár nyelvtudásért, ha a különböző nyelvvizsgákért járó többletpontok összege ezt meghaladja. Például, ha két felsőfokú nyelvvizsgád van, az is csak 40 pontot ér.

Egy nyelvből csak egy nyelvvizsgáért jár a pont. Például, ha angolból középfokúd is van és a felsőfokút is megszerezted, csak az egyikért igényelheted a többletpontot.

A azonos nyelvből azonos szinten letett államilag elismert általános szóbeli és írásbeli nyelvvizsgák a továbbtanulás szempontjából komplexnek (korábban C típusnak) minősülnek, mindegy, hogy mely nyelvvizsga-központban szerezted őket. A szaknyelvi vizsgáknál ez az összevonás nem automatikus, csak az azonos szaknyelvi tartalmú részvizsgák egyesíthetőek. Az egyesíthetőségről a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ (www.nyak.hu) által kiállított igazolás fogadható el.

Nemzetközi nyelvvizsgák esetén a többletpontok megadása csak honosító határozat, vagy esettől függően, a hivatalos magyar nyelvvizsga-bizonyítvány megléte esetén lehetséges. A honosításról a www.ekvivalencia.hu oldalon szerezhetsz bővebb információt.

Felsőfokú nyelvvizsgának felel meg az idegen nyelven folytatott és befejezett tanulmányokat igazoló államilag elismert külföldi közoktatási vagy felsőoktatási intézményben szerzett érettségi bizonyítvány vagy oklevél. Természetesen az államilag elismert egynyelvű felsőfokú (C1 komplex típusú) nyelvvizsga abból a nyelvből jár, amelyen az iskolában oktattak. Ha Brassóban végezted a gimnáziumot, de ott angolul folyt az okatás, nem románból, hanem angolból van igazolt, felsőfokú nyelvtudásod

A kéttannyelvű, illetve nemzetiségi középiskolában szerzett érettségi bizonyítványok nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű okiratnak számítanak és meghatározott nyelvtudást igazolnak. Hogy milyen nyelvvizsgának számítanak milyen feltételekkel, arról a 100/1997. Korm. rendelet 54. § rendelkezik. Figyelem! Csak egy paragrafusról van szó, nem kell az egész rendeletet elolvasni.

Az idegen nyelvből, illetve kisebbségi oktatásban nemzeti és etnikai kisebbségi nyelvből a legalább 60%-os emelt szintű érettségi vizsga is középfokú (B2 komplex) típusú nyelvvizsgának minősül.

Alapfokú nyelvvizsgáért nem jár pont.

A linkek a www.felvi.hu releváns és aktuális oldalaira mutatnak.

 

A többletpontot csak akkor kapod meg, ha a megfelelsz a többletpont jogcím meghatározott feltételeinek és 2011. július 7-ig a megfelelő dokumentum másolatával igazolod jogosultságod.

Hogy mit és hogyan kell igazolni, mely igazolások fogadhatók el, azt a Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2011 című könyv 71-76. oldalán olvashatod el, megkérdezheted telefonon a 06 1 477 3131-es telefonszámon, vagy megnézheted a itt.

- ptu -

Szólj hozzá!

Címkék: külföldi érettségi nyelvvizsga nemzetközi többletpontok középfokú felsőfokú oklevél komplex igény nevelési speciális c1 b2 nyelvtudásért

A bejegyzés trackback címe:

https://potzeha.blog.hu/api/trackback/id/tr782620930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása