2011.01.26.
15:25

Írta: Pótzéhá Tanár Úr

Fejtágító: Többletpontok 1.

Mint bizonyára tudjátok, jelenleg 480 pontos a felvételi rendszer. Ebből 400 pont származhat a tanulmányi eredményekből. A maradék 80 pont a többletpontokból adódhat össze. A következő néhány leckénkben ezekkel foglalkozunk.

 

Emelt szintű érettségiért adható többletpontok

 

 Egy emelt szintű érettségiért 40 többletpont adható. Alapképzésen és egységes osztatlan képzésen, valamint felsőfokú szakképzésen akkor jár az emelt szintű érettségi eredményért többletpont, ha az legalább 30%-os eredményű, ÉS a jelentkező érettségi pontjait is az emelt szinten teljesített vizsgaeredmény alapján számítják. Ha tehát olyan szakra felvételizel, ahol a matematika és a fizika érettségi a felvételi követelmény, akkor rajz emelt szintűért nem kapsz többletpontot.

Nyelvi emelt szintű érettségi vizsga B2 komplex (korábban középfokú C típusú) államilag elismert nyelvvizsgát is érhet, ha legalább 60%-os, vagy annál jobb eredményű. A nyelvvizsgáért járó többletpont (28 pont) jár érte akkor is, ha nem ebből számítják az érettségi pontokat. Figyelem! Egy nyelvért csak egy jogcímen szerezhető többletpont. Azaz, hiába választható érettségi tárgy a kommunikáció és médiatudomány képzésre az idegen nyelv, ha rendelkezel 60%-os emelt érettségivel idegen nyelvből, választanod kell: a nyelvvizsgáért járó 28 pontot kéred érte, vagy az emelt szintű érettségiért járó 40 pontot.

Vizsgatárgyanként 40 többletpont jár. Ebből következik, hogy legfeljebb 80 többletpontot kaphatsz ezen a jogcímen, hiszen minden szakon két tárgy érettségi eredményéből számolják az érettségi pontot.

Itt látható a többletpontok áttekintő táblázata

A többletpontot csak akkor kapod meg, ha a megfelelsz a többletpont jogcím meghatározott feltételeinek és 2011. július 7-ig a megfelelő dokumentum másolatával igazolod jogosultságod.

Hogy mit és hogyan kell igazolni, mely igazolások fogadhatók el, azt a Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2011 című könyv 71-76. oldalán olvashatod el, megkérdezheted telefonon a 06 1 477 3131-es telefonszámon, vagy megnézheted a itt.

 

-ptu-

2 komment

Címkék: felvételi érettségi emelt többletpontok szintű nyelvi komplex b2 emeltezni 477 3131 pluszpontok

A bejegyzés trackback címe:

https://potzeha.blog.hu/api/trackback/id/tr992615524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabó Róza · http://www.facebook.com/roza.szabo 2011.01.28. 00:24:40

"Talán semmi sincs szebb a világon, mint találni egy embert, akinek lelkébe nyugodtan letehetjük szívünk titkait, akiben megbízunk, akinek kedves az arca, elűzi lelkünk bánatát, akinek egyszerű jelenléte elég, hogy vidámak és nagyon boldogok legyünk."
(Hemingway)

Pótzéhá Tanár Úr · http://potzeha.blog.hu/ 2011.01.28. 11:58:25

Csókolom a kezét, Rózácska! Ha valóban ide szánta ezt a kommentet, igazán köszönöm.
süti beállítások módosítása