2011.01.04.
16:30

Írta: Pótzéhá Tanár Úr

Mit csinálnak januárban az egyetemisták?

Vizsgáznak természetesen, és ha idejük engedi, szórakoznak. Lássuk mindezt részletesebben.

 

 Vegyük úgy, hogy amikor azt írom „egyetemista”, akkor minden, felsőoktatási intézményben tanulmányokat folytató diákra gondolok, a főiskolákkal hallgatói jogviszonyban állókat is beleértve. Tudjátok, mint a Brian életében a sajtkészítők, amely kifejezés egyaránt vonatkozhat bármely tejipari termék előállítójára. Erre csupán azért van szükség, hogy a teljes palettát lefedő hallgató kifejezést legalább néha le lehessen cserélni.

De nem ez a mai témám. Hol is tartottam? Ja, igen:

Tisztelt Szülők, drága felvételiző barátaim, a gondtalan téli szünetek elmúltak! Jövőre, ha felvesznek benneteket valahová, ilyenkor csak úgy mehettek bulizni, hogy közben tudatotok sarkában ott térdel vicsorogva néhány vizsga öltönyt viselő réme, hogy a legváratlanabb pillanatban előugorjon és megkérdezze:

Mit tudna nekem mondani

-         az étkezési paprika intenzív szabadföldi termesztéséről?

-         a gyökös polimerizáció elemi lépéseiről?

-         a nyomott és vákuumos csatornarendszerek részeiről, működési elvéről?

-         a történetmondó énekköltészet kezdeteiről?

-         a Bernoulli-egyenlőtlenségről?

-         a határnyomaték számításának lépéseiről, ha a keresztmetszet húzott és nyomott vasalást tartalmaz?

-         a szintaktikai szerkezetek történetéről: alany és állítmány; alárendelő szerke­zetek; mellérendelő szerkezetek kialakulásáról?

-         A hangszeres apparátussal kísért két- illetve több szólamú művek irányításáról?

-         a metszőköríves váltó számításáról?

-         a telekalakítás, -felhasználás módozatairól alacsony, nagy sűrűségű beépítéseknél?

 

A téma hangulatát lefestő szemléletes képek mellett, az egyszerűség kedvéért elmondom a tényeket is.

A felsőoktatási intézményekben a tanév két részből áll, őszi és tavaszi félévből (szemeszterből). A félévek pedig szorgalmi időszakra és vizsgaidőszakra bonthatók. A szorgalmi időszak a hosszabb, 14-15 hét, ekkor kell órákra járni. A vizsgaidőszak rövidebb, 4-5 hét, ekkor pedig számot kell adni a tudásról és érdemjegyeket kell gyűjteni.

December második felében kezdődött a vizsgaidőszak, amely január végéig tart. Hogy valakinek hány vizsgája van a vizsgaidőszakban, az attól függ (sok egyéb tényező mellett), hogy hány olyan tárgyat hallgatott a félév során, amely vizsgával zárul. Ha csak egy-két tárggyal lébecolt, akkor csak 1-2 vizsgája lesz, de aki megnyomta a félévet, vagy több képzésre jár egyszerre, annak tíznél több vizsgája is lehet. Az átlag 4-6 vizsga. Elég baj az is. Ezen vizsgák teljesítése rengeteg sok befektetett munkával jár. Olvassátok el korábbi, „Mi a túró az a kredit?” című írásomat, melyben kifejtem, mennyi tanulás szükséges egy tárgy elvégzéséhez. Aki félév közben hanyagolta a tanulást, az vért pisil a vizsgaidőszakban, aki bejárt órákra, azt csak izzadja a vért.

 

Különféle taktikák vannak a vizsgaidőszak átvészelésére.

Van, aki ütemtervet készít és ahhoz tartja magát, meghatározva a felkészülés sebességét és optimalizálva a folyamatot. Például: van 5 napom a következő vizsgára felkészülni és van 30 tétel. 4 nap alatt elolvasom és kijegyzetelem az összes tételt, napjában hetet, utolsó nap kettővel többet. Az ötödik napon átveszem újra az összeset, bőségesen megvacsorázom és kilenckor lefekszem, hogy másnap kipihent legyek. - Célszerű ezt a mintát követni.

A másik típus ütemtervet készít, aztán négy napig partizik és az ötödik napon nekiesik az anyagnak. Megiszik 8 kávét és egész éjjel fennmarad, reggel 7-kor forró fürdőt vesz, felölti öltönyét/fehér blúzát, elmegy a vizsgára és reméli, hogy azt az 5 tételt, amit nem sikerült elolvasnia sem, azt pont nem fogják kérdezni. Ez a megoldás kockázatos. Elég gyakran kérdezik pont azt.

Meg aztán problémát okozhat, ha később az illető pl. orvosként nem tudja a szívelégtelenség kórélettanát, mert arra a szigorlat előtt már nem jutott idő. Jobban jár, aki csak Janus Pannonius latin nyelvű epigrammáit mulasztotta el megtanulni, abból kevesebb gond adódhat. Nagy felelősség ez, bizony.

 

- ismétlő javítóvizsga -



 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: szórakozás tanulás vizsga vizsgaidőszak parti hallgató január egyetemista főiskolás szigorlat janus pannonius kórélettan sajtkészítő felvételiző

A bejegyzés trackback címe:

https://potzeha.blog.hu/api/trackback/id/tr202560287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asdwet 2011.02.21. 17:56:30

Az előbb leirt őrületet (tanulás + tudás+ idegbaj, egyebek) szorozd be kilenc tantárgyal szemeszterenként, konkrétan a növényorvosin ennyi van bár igyekeznek szépen álcázni "szabadon választott" kötelező tantárgyakkal és minderről persze félidőben jut eszükbe szólni, mit is mondjak néha megkérdi az ember magátol hogy mi a fittyfenét keres is itt ebben az őrültek házában ....
süti beállítások módosítása