2011.03.04.
09:57

Írta: Pótzéhá Tanár Úr

Költségtérítéses képzés: KUKA?

Fokozatosan kivezetik a felsőoktatásból a költségtérítéses képzést, amelyről bebizonyosodott, hogy jelentős részben a felesleges kapacitások fenntartását szolgálja - írj a Magyar Nemzet a pénteki számában. A szöveg szerint - olvasható a lapban - a felsőoktatási képzés szerkezete torz, az ágazat kínálata elszakadt a társadalmi és munkaerőpiaci igényektől. Az indoklás szerint az állami intézményrendszert súlyosan terheli a költségtérítéses képzés. A Magyar Nemzet által megkérdezett kormánypárti szakpolitikusok "nonszensznek" minősítették a javaslatot, s arra gyanakodnak, hogy az tévedésből került a tervezetbe.

A kidolgozásban főszerepet vállaló Nemzetgazdasági Minisztériumot és a Miniszterelnökséget is megkereste a lap, amire "Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője … kitérő választ adott".  –írja az MTI.

 

 

A szakpolitikusok arra gyanakodnak, hogy tévedésből került a tervezetbe ez a rész. Azt hinné az ember, hogy ők írták azt a tervezetet. Hiszen azért ők a szakpolitikusok. Ha pedig nem ők írták, akkor meg el sem olvasták? Vagy az ellenség keze betette a lábát?

 

Ugyan már, ugyan már!

 

A miniszterelnök szócsövének még nem mondták meg, mit kiálthat ki csövén, de ne féljünk, hamar tudni fogja. A „szakpolitikusok” is összedugják fejüket, hogy egyformát mondjanak, ha legközelebb megszólalnak a témában. A HÖOK már úgy sem sztrájkol, megbeszélték a gyerekekkel, hogy az öngyújtó nem játék. Más meg ki szólna, aki számít?

Ha benne van, beleírták. Nem a takarítónő lopózott be, nyálazta meg ceruzáját és firkantotta aljasul a sorok közé. Nem kérdés, hogy miért írták bele. A haza ülepe kilóg a gatyából, s fedetlen területek foltokkal való elfedésére kell a pénz. Ezért mindenhonnan gyűjtik a krajcárt, ahonnan csak lehet. A 15 éves korban befejeződő iskolakötelezettség is visszagurít párat az állam zsebébe, s a költségtérítéses képzés megszüntetése is. A költségtérítés összege ugyanis nem fedezi a képzés teljes költségét, így az államnak kiadást jelent. Emellett amíg tanul a nagykorú polgár, addig is az állam nyakán él, legalábbis nappali képzés esetén. Az államilag támogatott hallgatók számának csökkentésében is azt üzeni: nincs szükség ennyi diplomásra. A költségtérítéses képzés kivezetése is ezt kiáltja, csak hangosabban. Csakhogy ha a lyukas ülep befoltozására a gatyaszárból vágnak le egy darabot, attól még az anyaggal lefedett terület aránya nem lesz nagyobb, csak a boka fog fázni a farpofák helyett.

 

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: magyar nemzet kálmán képzés megszüntetés terv költségtérítéses széll kivezetés

A bejegyzés trackback címe:

https://potzeha.blog.hu/api/trackback/id/tr972709217

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ingyenes lehet a felsőoktatás? 2011.03.04. 16:31:01

A Magyar Nemzet birtokába jutott felsőoktatási tervek alapján a kormány megszüntetné a költségtérítéses felsőoktatási képzési formát. Kormánypárti szakemberek szerint ez nonszensz, valószínűleg tévedésről van szó.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása