2011.02.14.
15:05

Írta: Pótzéhá Tanár Úr

Fejtágító - Többletpontok 5.

Előnyben részesítés

 

Többletpontokról szóló sorozatunk befejező részéhez érkezett.

Az osztatlan, alap- és mesterképzés rendkívül szövevényes pluszponthálózatának utolsó elemeként az előnyben részesítésért adható pontok körével foglalkozunk.


 

 Miért is kell valakit előnyben részesíteni?

Azért, mert rajta kívülálló okokból hátrányos helyzetből indul, s a többletpontokkal együtt kelhet csak versenyre jelentkezőtársaival. Képzeljük úgy, hogy indulni akar a futóversenyen, de egy féltonnás kő van a lábához láncolva. A hasonlatban a futóverseny a felsőoktatás és nem a felvételi eljárás, a kő pedig a hátrány. A többletpont tehát csak abban segít, hogy a jelentkező felállhasson a rajtvonalra. Ha a startpisztoly eldördül (azaz felveszik a képzésre), már úgy fut a kövével együtt a többiekkel, ahogy tud, vagy ahogy az adott intézményben megengedik neki.

 

Mik azok a hátrányok, melyekért előnyben részesítés okán többletpont járhat?

-         fogyatékosság

-         gyermekgondozás

-         hátrányos helyzet

-         halmozottan hátrányos helyzet

 

A fenti jogcímen legfeljebb 40 többletpont adható.

  

Részletesebben:

·        Gyermekgondozásért 40 pont adható.

·        Fogyatékosság miatt 40 többletpont jár minden alapképzési szakon, egységes, osztatlan képzésen, illetve felsőfokú szakképzésen. A hatályos jogszabályok szerint fogyatékossággal élő az a jelentkező, aki testi, érzékszervi, beszédfogyatékos, autista, megismerés és viselkedésfejlődési rendellenességű.

·        Hátrányos helyzet miatt 20 többletpont adható.

·        További 20 többletpontra jogosult az, aki halmozottan hátrányos helyzetű.

 

A felsorolt állapotok igazolásának módja, a többletpontra jogosító helyzet részletes definíciója a kékkel kiemelt, aláhúzott szövegre kattintva olvasható.

 

A linkek a www.felvi.hu releváns és aktuális oldalaira mutatnak.

 

A többletpontot csak akkor kapod meg, ha a megfelelsz a többletpont jogcím meghatározott feltételeinek és 2011. július 7-ig a megfelelő dokumentum másolatával igazolod jogosultságod.

Hogy mit és hogyan kell igazolni, mely igazolások fogadhatók el, azt a Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2011 című könyv 71-76. oldalán olvashatod el, megkérdezheted telefonon a 06 1 477 3131-es telefonszámon, vagy megnézheted a itt.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: felvételi előnyben részesítés hátrányos helyzet 2011 halmozottan gyermekgondozásért fogyatékosságért

A bejegyzés trackback címe:

https://potzeha.blog.hu/api/trackback/id/tr502660661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása