2011.01.31.
21:48

Írta: Pótzéhá Tanár Úr

Fejtágító: Többletpontok 3.


 

Felsőoktatási intézmény által adható többletpontok

- OKJ, technikusi, OITIV, TUDOK, SZÉTV, OKTV, OSZTV, OMTV



 

 Sóhajtsunk mélyet, azután tisztázzuk a legszükségesebb alapismereteket a témában!

 

 Vannak olyan eredmények, melyek után csak akkor jár többletpont, ha az adott képzési területen így határoztak. Ez azt jelenti, hogy az ország felsőoktatási intézményei közösen, egyetértésben megállapodtak arról, mely szak, mely képzési területre, más néven szakmacsoportba sorolható. A meghatározott képzési területeken pedig csak bizonyos eredményekért adnak többletpontokat. Megállapították, hogy mely OKJ-s képesítésért, mely technikus vizsgáért, tanulmányi versenyen elért eredményért adható pluszpont az adott képzési területen.

Hogy mik ezek a képzési területek, szakmacsoportok?  Nézzétek meg itt. Elsőre ez a táblázat talán reménytelenül bonyolultnak tűnik, de egy másik tabella, a Tájékoztató könyv 1. számú táblázata mindent megmagyaráz. Akár a Felvi honlapon, akár a Tájékoztatóban keresgéltek, a képzés neve mellett ugyanazok az adatok találhatók: mennyi a költségtérítés egy félévre, mennyi a képzési idő, hány főt vesznek fel, milyen tárgyakból kell érettségizni, és végül melyik szakmacsoportba tartozik a képzés. A szakmacsoport nevét megkeresitek az 1. számú táblázatban, és megtudjátok, mire adnak többletpontot.


Kérdés: Gyerekek, nem lehetne ezt egyszerűbben?

Válasz: Sajnos, úgy látszik, egyelőre nem. Messze vagyunk még a söralátét méretű felsőoktatási tájékoztatótól…

 

 Most, hogy már mindet megtudtatok az elméletről, lássunk valami gyakorlatiasabbat is.

 

OKJ  

Legfeljebb egy OKJ-s képesítésért abban az esetben jár 24 többletpont, ha az szerepel az Országos Képzési Jegyzékben ÉS szakirányú ÉS emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítés ÉS az adott képzési területen jár érte többletpont. OKJ képzettségért és technikusi végzettségért összesen maximálisan 24 többletpont adható. Figyeljetek a sok ÉS-re! Csak a felsorolt tulajdonságok együttes teljesülése esetén jár a pont.

 

Kérdés: „Drágakőcsiszoló OKJ bizonyítványért kapok többletpontot a Táncművészetin?”

Válasz: Művészeti képzési területen nem adnak semmit ezért a végzettségért, de a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen 24 pontot érne. Hogy honnan tudom ezt? Mert létezik egy megfeleltetési táblázat (egy újabb táblázat… komolyan, ez őrület!), melyben minden elfogadható OKJ-s végzettség megtalálható, azzal együtt, hogy mely képzési területen jár érte a pluszpont. A megfeleltetési táblázatot megtalálhatjátok itt.

 

Technikusi

Legfeljebb egy technikusi képesítésért abban az esetben jár 24 többletpont, ha az szakirányú ÉS az adott képzési területen jár érte többletpont. OKJ képzettségért és technikusi végzettségért összesen maximálisan 24 többletpont adható. A végzettséget igazoló dokumentumban szerepelnie kell a technikus, technológus, vagy szaktechnikus szavaknak a képesítések megnevezése mellett.

Kérdés: „B kategóriás jogosítványért jár többletpont járműmérnök alapképzésen?”

Válasz: Nem, mert a vezetői engedély nem szakirányú, nem OKJ-s, vagy technikus képesítés.

 

OITIV

 Az Országos Ifjúsági Tudományos Innovációs Versenyen (OITIV) elért legalább 3. helyezésért 20 többletpont adható.

 

OMTV

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által meghirdetett és anyagilag támogatott Országos Művészeti Tanulmányi Versenyen egyéni versenyzőként elért 1-3. helyezésért, legfeljebb egy eredményért 16 többletpont jár. Az érintett OMTV versenyek listáját megtaláljátok itt.

Kérdés: „XI. Országos Mélyrézfúvós Versenyen tenorkürtben elér 2. helyezésért kapok többletpontot?”

Válasz: Nem, mert ez a verseny nincs az érintett versenyek listájában.

 

TUDOK, SZÉTV, OKTV

Tárgyanként legfeljebb egy TUDOK, SZÉTV, OKTV versenyen elért eredmény alapján többletpont jár, ha a jelentkező a versenyeredményt azon tárgyak valamelyikéből érte el, amely az adott szakon érettségi pontot adó érettségi tárgyként szerepel.

 TUDOK: A Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája (TUDOK) versenyein elért helyezés alapján

  • nagydíjasoknak 24 többletpont,
  • első díjasoknak 12 többletpont adható.

 SZÉTV: A Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenyén (SZÉTV) elért

  • 1-10. helyezésért 80 többletpont,
  • 11-20. helyezésért 40 többletpont,
  • 21-30. helyezésért 20 többletpont adható.

 OKTV: Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken (OKTV) elért

  • 1-10. helyezésért 80 többletpont,
  • 11-20. helyezésért 40 többletpont,
  • 21-30. helyezésért 20 többletpont adható.

 

OSZTV

OSZTV: A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény 5. §-a [(1)] (2) bekezdésének h) pontja szerint a szakképesítésért felelős miniszter által szervezett Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen elért helyezés alapján a szakmai vizsga egésze (minden része) alól felmentést kapott jelentkező szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén 30 többletpontra jogosult.

 

A linkek a www.felvi.hu releváns és aktuális oldalaira mutatnak.

 

A többletpontot csak akkor kapod meg, ha a megfelelsz a többletpont jogcím meghatározott feltételeinek és 2011. július 7-ig a megfelelő dokumentum másolatával igazolod jogosultságod.

Hogy mit és hogyan kell igazolni, mely igazolások fogadhatók el, azt a Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2011 című könyv 71-76. oldalán olvashatod el, megkérdezheted telefonon a 06 1 477 3131-es telefonszámon, vagy megnézheted a itt.

 

- ptu -

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: okj osztv tudok jogosítvány többletpont technikusi engedély oktv vezetői szétv mélyrézfúvós tenorkürt táncművészeti drágakőcsiszoló járműmérnök

A bejegyzés trackback címe:

https://potzeha.blog.hu/api/trackback/id/tr852629066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása