2011.02.17.
11:40

Írta: Pótzéhá Tanár Úr

Lehetek még államilag támogatott?

 Az olvasó kérdez

 

Kérdés:


” Általános iskolai tanító végzettséget szereztem 1991-ben. Olyan intézményben dolgozom, amelyik óvoda-iskola rendszerben működik, ennek értelmében a leendő elsős tanító nénik egy évig óvodai nagycsoportban dolgoznak. Jelenleg én is óvodában dolgozom. Ehhez azonban nem volt elég a tanítói végzettségem, be kellett iratkoznom óvodapedagógus képzésre is. Ezt a képzést költségtérítéses formában végzem, mert azt gondoltam, hogy egy államilag finanszírozott képzésben már részt vettem, így nekem "nem jár több". A minap azt az információt kaptam, hogy "minden magyar állampolgárnak jár 8 vagy 10 államilag finanszírozott félév". Erősen elcsodálkoztam, de gondoltam utána járok.
Lehetséges-e, hogy a leírtak tekintetében nekem is "jár még" államilag finanszírozott félév?

Nincs korhatár?

A már korábban megszerzett felsőfokú végzettség nem kizáró ok?”

  

Válasz:

 Önnek még lehet államilag támogatott képzése, de véleményem szerint csak mesterképzésen.

A felsőoktatási törvény 55. §-a foglalkozik a finanszírozás kérdésével. Eszerint egy személy tizenkét féléven keresztül folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat államilag támogatott képzésben. Ezt egyéni támogatási időnek nevezzük. Ezzel a kérdéssel már mi is foglalkoztunk bővebben itt. Az államilag támogatott képzésben való részvételt nem zárja ki a felsőoktatásban szerzett fokozat és szakképzettség megléte, azzal a megkötéssel, hogy azonos képzési ciklusban csak egy képzés elvégzését támogatja az állam - a párhuzamos képzés egy bizonyos fajtáját kivéve, de ez az Ön esetében nem áll fenn.
Hogy mi a képzési ciklus? A felsőoktatás egymásra épülő, felsőfokú végzettségi szintet biztosító képzési ciklusai az alapképzés, a mesterképzés és a doktori képzés.
A főiskolai képzés (amellyel Ön rendelkezik) és az alapképzés viszonyáról így ír a törvény 158.§ (4): "Ahol jogszabály főiskolai szintű végzettségről és szakképzettségről rendelkezik, azon alapfokozatot és szakképzettséget is érteni kell. Ahol jogszabály alapfokozatról és szakképzettségről rendelkezik, azon főiskolai szintű végzettséget és szakképzettséget is érteni kell." Ezek szerint Ön alapképzésen már rendelkezik felsőfokú végzettséggel, így nem szerezhet többet ebben a képzési ciklusban.

 
Mesterképzésben ugyanakkor még nem vett részt, s a tanítói végzettség megszerzésére a 12 államilag támogatott félévből csak nyolcat használt el. Így még van 4 féléve arra, hogy a tanítói, vagy a most megszerzendő óvodapedagógus alapképzésére egy mesterképzést építsen az állam költségén. A teljesség igénye nélkül jelentkezhet andragógia, emberi erőforrás tanácsadó, kisebbségpolitika, közösségi és civil tanulmányok, kulturális mediáció, vagy neveléstudományi mesterképzésre és el is végezheti ingyen. De ezt az óvodapedagógus képzést csak pénzért.

Amit hallott, igaz lehet, de nem úgy és nem az Ön esetében. A beszerzett információ az adott képzéshez rendelkezésre álló támogatási időre vonatkozhatott, ami a képzési és kimeneteli követelményekben meghatározott félévek számánál kettővel több államilag támogatott félévet tesz lehetővé. Ha most végezné a tanító szakot, s ez lenne az első diplomája, akkor 8+2 féléve lenne a végéig eljutni az állam pénzén.



Korhatár nincs a felsőoktatásban folytatott tanulmányokra, bárki tanulhat, aki nagykorú. Hölgyek korát firtatni illetlenség, de ha Ön esetleg elmúlt negyven, akkor van egy örömhírem: ha az óvóképzésre történt beiratkozáskor már betöltötte a negyvenet, akkor mentesül a nyelvvizsga követelmény teljesítése alól, már amennyiben a bizonyítvány megszerzésének előfeltétele a nyelvvizsga megléte.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: képzési államilag támogatott ciklus mesterképzés alapképzés

A bejegyzés trackback címe:

https://potzeha.blog.hu/api/trackback/id/tr742667557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása